Jag måste få dela med mig av en härlig recension om GRUNSCH !!!


Vi som älskar Punsch

8 maj kl. 16:55  · DOFT- OCH SMAKNOTERINGAR på Grunsch!Kära Punschisar, idag har jag den stora glädjen att leverera ytterligare en recension av en svensk Punsch!

👍
😃
Beställningssortimentet på systembolaget.

Denna gång har jag ifrån Skogens Sköna Gröna provat Grunsch, en Punsch med tilläggsnamnet ”en god svensk Gran Zirup Punsch”. Men innan vi ger oss in i dofternas och smakernas värld kommer här lite information om Skogens Sköna Gröna (SSG).SSG grundades 2010 av Eva Magnusson. Följande står att läsa på företagets websida: ”Skogens Sköna Gröna produkter baseras på vad skogen och den gamla kulturträdgården har att erbjuda. Jag utvecklar traditionella produkter och tekniker till nya innovativa matupplevelser som passar det moderna köket på 2000­talet. Gran Zirupens konsistens kan liknas vid lönnsirap men smaken är unik och rent norrländsk. Den passar utmärkt till ostar, kötträtter, fisk, efterrätter, som snaps med mera. Skogens Sköna Gröna produkter tillverkas i [Ånge i] Medelpad – Sverige”.

Den senaste tiden har jag haft det stora nöjet att konversera över telefon och mail med Eva och hon berättar stolt att SSG, vid sidan av de två alkoholhaltiga dryckerna Grunsch och Gran Zirup Avec, även producerar ett 40-tal produkter efter säsong. Alltifrån saft och marmelader till kryddor och fjällhutt. Många av hennes produkter produceras av gran, exempelvis Granöls senap, picklade granskott, granskottssalt, och granrapsolja. Eva berättar också att hennes Gran Zirup, som hon tillverkar av granskott, socker, vatten och citron, var anledningen till att hon från första början blev mat- och senare spritproducent. När kockar och krögare vid olika tillfällen fick möjlighet att smaka denna Gran Zirup ökade efterfrågan stort och Eva fick snabbt bygga ett produktionskök. För många år sedan, på en matmässa i Härjedalen, stötte Eva på Jonas Larsson som driver Tevsjö Destilleri, och på kvällen i baren blandade Jonas drinkar på destilleriets sprit och Evas Gran Zirup. Kort därefter lanserade SSG sin Gran Zirup Avec. Drygt ett år senare blev Eva uppmanad och påhejad av en gammal vän att göra en Punsch innehållandes Gran Zirup. I ett kök i Uppsala, efter lite experimenterande med en välkänd Punsch inhandlad på Systembolaget, hade de inte bara smaksatt den med Gran Zirup utan även spetsat den med Rom! Grunsch tillverkas på licens av Tevsjö Destilleri efter Evas recept. Grunsch är en egen Punsch och bygger inte på någon av Tevsjös Punscher. Utöver bland annat Batavia Arrak och Tevsjös sprit (av lokalt spannmål från Hälsingland) är den alltså smaksatt med Gran Zirup och Rom. Alkoholhalten är satt till 25% och den ingående sockerlagen har ett Brixtal på 34,5 (således en sockerhalt på 345g per 1000g vätska). I kommentarsfältet finner ni en fin produktbild på Grunsch och SSG’s vackra gröna keramikmuggar speciellt framtagna att avnjuta just Grunsch i. Eva hälsar att muggarna snart kommer finnas att köpa i webshopen på skogensskonagrona.se
Och därmed är det dags att recensera!
DOFT: I det översta doftlagret finner jag söt lakritsrot, grön mint och örter med en tydligt medicinal ton; viss rökighet? Njae, det rör sig snarare om lätt tjärighet. I det understa lagret finner jag de eleganta tonerna: en mycket lätt vaniljig sockrighet med botten av bananskum och äggtoddy med pomeransskal. Bananskum och äggtoddy är sammanlänkade och avlöser växlande varandra. En skvätt kaffe och mandelmassa swishar förbi. Alkoholen är lätt och rund, väl avvägd.
SMAK: Kryddig sockrighet (råsocker) inleder och övergår raskt i mandelmassa med en liten ton av kardemumma. Ett drag på svartpepparkvarnen är den sista smaken i ”the dark side” av denna Punsch, för därefter lättar det hela upp sig och smaken signalerar ljus Punsch med härligt fruktiga toner av röda ferarribilar, karamelliserad honungsmelon, och övermogen banan. Eftersmaken ger en förnimmelse av Arrak. Ja det är blott en förnimmelse för flyktig Rom och lätta tanniner dominerar och jag får en känsla av lagring på fat av svensk ek. Alkoholen är perfekt avvägd, faktum är att jag inte ens reflekterat över den, välintegrerad vill säga!

SAMMAMFATTNING: Grunsch är verkligen en Punsch med ett unikt smakspektra. Varken klassisk sockersötma eller klassisk Arrak spelar huvudrollen i denna Punsch, och det är detta som gör den till något helt eget. Med sin skogiga gröna kryddighet, örtighet och medicinala klang skulle jag säga att den absolut har ett släktskap med både Tevsjös Flur och Premium Punsch. Men, i jämförelse med dem drar Grunsch åt det mjukare och mer eleganta hållet. Som avec betraktad får du, trots att alkoholen håller sig i bakgrunden, en avec med drag i. Jag kan tänka mig att den gör sig perfekt just som avec i sällskap av till exempel kaffe och chokladig cigarill, eller varför inte till vaniljglass med varm hjortronsylt? Till en grönmögelost ersätter den säkerligen ett dessertvin eller sherry med bravur. Skål!

🥃
😋
👌
[Text, doft- & smaknoteringar, samt foto: Samuel Lindlöf.Sponsring medelst varuprov:Skogens Sköna Gröna]#visomalskarpunsch#förpunschenisamtiden#merpunschåtfolket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *