Eva Magnusson, Skogens Sköna Gröna

Om oss

Allt började med Gran Zirupen, som jag började tillverka till kockar, krögare och barmästare samt små matbodar/butiker i hela Sverige som gillade den goda unika smaken. Ganska snart vann Gran Zirupen och Skogens Sköna Gröna olika priser för sin goda smak och innovativa produkt.

Sedan starten har utbudet ökat och idag tillverkar vi många matprodukter samt snaps och punsch med Gran Zirupen som smakbärare.

Vi tillverkar även spåntallrikar och uppläggningsfat/plankor i trä samt säljer träbestick. God mat ska serveras på ett naturligt och trevligt sätt!
De ljusa svenska träslagen gran och tall är perfekt för att servera och äta god lokal mat på.
På kunduppdrag tillverkar vi förpackningslösningar i trä, presentlådor mm.

Nya produkter utvecklas hela tiden med skogens smaker! Innovation och produktutveckling är en viktig del i Skogens Sköna Grönas utveckling.

Gran Zirupens historik

'07

Det började som ett försök, när jag ville göra en ny matprodukt.
Jag tänkte inte att det skulle bli gransirap... men så blev det!

Jag gick Eldrimners grundkurs för matintresserade 2007.
Gjorde detta försök hemma under en helg, och tog med mig ett smakprov till kursansvarig och tillika chefen för Eldrimner, Bodil Cornell.
Hon smakade, tittade mig stint i ögonen och sa: men människa vad har du gjort, kan du göra om det och har du skrivit ner receptet…. Det var så det började!

'09

2009 var det en otroligt stor och härlig matmässa i Tantolunden – Smaklust, med små matproducenter från hela landet.
Där lanserade jag Gran Zirupen för första gången. Jag träffade många kockar och matintresserade på mässan som verkligen gillade produkten och där började lanseringen av Gran Zirupen.

'10

Trångsvikenbolaget

I December 2010 vann jag första priset i Trångsvikenbolagets tävling AB Jämtland.
Av drygt 110 sökande till tävlingen så gick ca 12 vidare till en final som kan liknas vid ”örnnästet”
där 6 företags idéer blev vinnare.

'11

Matmässa

I Januari 2011 ställde jag ut i den svenska paviljongen på Eurpoas största matmässa Grune Woche i Berlin.

Mitt kök

Mitt Kök med bland andra Tommy Myllymäki och Jens Dolk reste runt i landet under sommaren 2011.
De besökte ca 12 län i landet. I varje län letade de fram en unik produkt,
när de kom till Jämtland fick de smak för Gran Zirupen och Gran Zirups snapsen!!!
(Att blanda en del Gran Zirup med 3 delar okryddat brännvin).

Matskrået i Jämtland

November 2011 samlade jag 11 recept från olika kockar som använder Gran Zirupen i sin matlagning i recepthäftet Nr 1.
Det finns nu förpackat i lilla presentlådan med Gran Zirup, recepthäfte samt snapsglas.
Min tanke är att i glaset kan man servera endera Gran Zirups snapsen eller Grana Cottan.

Under våren 2012 blev jag en del av styrgruppen för Matskrået i Jämtland.

'12

SM Silver

SM Silver i Mathantverk gick till Älvdrottningsaft från Skogens Sköna Gröna, vid Mitt Kök mässan i September 2012 i Göteborg.

Gastro Nord

Under Gastro Nord samt Vinordic på Älvsjömässan April 2012 använde kocklandslaget Gran Zirupen. Jag ställde även ut på mässan och träffade många trevliga kockar och matintresserade.

'13

Produkt på Arlanda

Från den 7 januari till och med den 25 Augusti 2013 är Gran Zirupen en produkt som säljs i Jämtland / Härjedalen monter på Taxfree butiken Terminal 5 Utrikeshallen på Arlanda. Utvalda produkter som ska locka och väcka intresse att komma och besöka Jämtland / Härjedalen som turist.

Trätallrikar

Skogens Sköna Gröna har under våren och sommaren 2013 tack vare ”Väx med skogen” fått möjlighet att starta upp en ny gren i företaget där vi tillverkar olika modeller av trä tallrikar. spåntallrikar och olika andra modeller. Vi försöker ta fram det kunden önskar.

Gastronomiska samtal - Matverk

Den 19 November 2013 hölls länstävlingen i Gastronomiska samtal – Matverk, på Storsjöteatern i Östersund. Skogens Sköna Gröna vann länstävlingen med den nya produkten Gran Zirup Snaps 37,5 %. Riksfinalen kommer att avgöras i slutet av januari 2014 i Nyköping.

Gran Zirup till Systembolaget!

Den 1 December 2013 började Gran Zirup Snaps att säljas på mina tre närmsta systembolagsbutiker, dvs Åre, Järpen och Krokom. Finns nu även i Östersund – Lillänge & Ånge. I övriga Sverige finns den att beställa ur beställningssortimentet. Art nr 87222

December 2013 – Husmansbord®

”Skogens Sköna Gröna har med den äran vunnit en plats på Husmansbord Jämtland 2013 med sin utmärkta och därför utvalda Gran Zirup.” Diplom till Gran Zirup som god, innovativ matprodukt. I Husmansbordets sökande efter unika produkter från respektive län i Sverige.

'14

Januari 2014 – Gastronomiska samtal – Matverk 2014.

Riksfinalens högsta poäng i kategorin ”Innovation” samt ”Marknadsjuryns högsta samlade poäng” har tilldelats Gran Zirup Snaps från Skogens Sköna Gröna i samarbete med Tevsjö Destilleri.

Åre Grunsch – en god Svensk Punsch.

April 2014 lanserade vi den nya punschen, även den med smak av Gran Zirup och lite rom. En mycket god punsch som är ”lagom” söt.

Matmässa i Turin

Oktober 2014, Skogens Sköna Gröna deltog vid den gigantiska matmässan i Turin Italien.

Diplom Husmansbord

Husmansbord diplom tilldelades Gran Zirup Snaps 37,5 %, vid Mitt Kök mässan, November 2014 i Stockholm.

'15

Lokal mat från Jämtland visas för miljonpublik

På Åreskutan lagar Tareq Taylor goda maträtter med lokala regionala ingredienser. Gran Zirup/Spruce Syrup, getost & renkött var några av de lokala delikatesserna. Den svenskproducerade internationella TV-serien Tareq Taylor ́s Nordic Cookery fokuserar på lokal hållbarhet och lyfter det nordiska matundret för en internationell publik. Serien når ut till ca 80 miljoner hushåll i 114 länder i Europa, Asien och Afrika. Tareq Taylor är kritikerrosad gourmetkrögare och uppskattad tevekock, känd från bl.a. SVTs Trädgårdsmåndag och som gästkock hos Historieätarna. För den internationella publiken är Tareq mest känd för sin TV-serie Tareq Taylor’s Nordic Cookery som sänds i över 100 länder världen över.

Passion för mat

Skogens Sköna Gröna deltog på mässan i Göteborg, Februari 2015.
Under kockduellen mellan stadens erkänt skickliga kockar vann Katja Palmqvist med en kycklingrätt smaksatt med Gran Zirupen som en glace !!!

'16

Skogens Sköna Gröna i utställningen Rot till Barr

I Växsjö skapas utställningen "Rot till Barr" där ett flertal av Skogens Sköna Grönas produkter finns representerade. Den innehållsrika och vackra utställningen handlar om vad man kan utvinna från en gran. I ett häfte om mat och granen finns recept med till exempel granzirup som ingrediens.

Den blev sedan en vandringsutställning och 2019 hade den vandrat ända upp till murbergets länsmuseum i Härnösand.

'17

Skogens Sköna Gröna antas till Forest Business Accelerator

Som första kvinnliga företagare antas Eva Magnusson i Forest Business Accelerator. Det är ett samarbete mellan SCA, IBM, Processum och BizMaker. Hit antas lovande företag från hela Sverige som vill skala upp sina skogliga innovationer och bidra till en mer hållbar framtid. I samarbete med SCAs förpackningsavdelning och innovationen Arcwise, en wellpapp som kan formas rund, skapades en ny matförpackning speciellt framtagen för Skogens Sköna Grönas produkter.

Gran Zirupen når Canada

Gran Zirupen presenteras för en mycket intresserad kökschef på den svenska ambassaden i Ottawa.

'18

Premiär för Skogens Sköna Grönas SALUHALL och GLASSERIA

I maj månad öppnar den nyrenoverade lokalen på Ånge Torg. Ånge har fått sin första saluhall och glasseria. Här finner du när- och lokalproducerade delikatesser och kan slå dig ner och ta en kaffe, glass eller lättare lunch. I lokalens konferensrum anordnas kontinuerligt matevent och föredrag.

'19

Återlansering av Gran Zirup Avec 37,5 % och Grunsch - En god svensk Gran Punsch 25 %

Under oktober produceras återigen de populära Systembolags-dryckerna Gran Zirup Avec 37,5% och Grunsch - En god svensk Gran Punsch 25%. Innan jul finns dessa i beställningssortimentet på Systembolaget.

SPCIs Ekmandagar

Skogens Sköna Gröna deltar i ingenjörsvetenskapsakademins IVAs årliga möte SPCIs Ekmandagar 2019. Skogens Sköna Gröna håller föredrag om granen och dess egenskaper i matform samt bjuder på provsmakning.
Deltagarna på mötet består av ingenjörer och tekniker som utvecklar och förädlar skogen till specifika produkter.

Utställningen Rot till Barr hittar hem

Utställningen "Rot till Barr" med ett flertal av Skogens Sköna Grönas produkter har tagit sig från Växsjö till granzirupens hemlän, Västernorrland. Den kunde besökas på Västernorrlands Museum i Härnösand.

Kungligt gott!

I samband med SCAs invigning av Östrands massafabrik i februari fick H.M. Konung Carl XVI Gustaf möjlighet att smaka produkter från Skogens Sköna Gröna.

Under försommaren hade Skogens Sköna Gröna det ärofyllda uppdraget att tillverka lunchpaket åt H.K.H. Kronprinsessan Victoria och hennes följe under deras besök i de Medelpadska skogarna. Paketet togs fram tillsammans med Ulrika Brydling och bestod av vandringsmat med skogen och Ånge som tema. Bland annat användes nässelvinäger och en kulturlins som åter börjat odlas i Sverige.

I SCAs fina skogsmonter under Skidskytte-VM i Östersund bjöds gästerna på smaker från skogen; renskav med picklade granskott och rårörda lingon.

Skogens Sköna Gröna deltar i Skogsnolia som en del i en stor monter med tema Skog. Smakerna från Skogens Sköna Gröna lockade besökare att stanna och få ett smakprov av förädlad skog.

'20

Förändringsarbete - något nytt!

Året som blev början till något nytt. Ett år med funderingar på framtiden. Skogens Sköna Gröna firade 10 år, ingen fest inget saluterande. I Evas förändringsarbete såldes fina Saluhallen på Ånge Torg efter 3 år.  

'21

Vi utvecklar skogens skatter, skogens råvaror! Innovation och kunskap med nytänkande.  

Utvecklingstider med temat - Vi utvecklar skogens skatter, skogens råvaror! Innovation och kunskap med nytänkande.  Eva utvecklar konceptet “skogen”. Nytänkande och arbetet med hållbarhet pågår ständigt med maten i fokus.  

 
 Matkoncept utvecklas, matpaketering till företag och inför sommaren 2021 matpaketering utomhus 
  1. Mat utomhus för grupper 

  2. Matvandringar 

  3. Unika matlådor skickade till företag och event 

  4. Unika trygga produkter för folk som verkligen nu vill ut och njuta av vildmarken med god mat på ett säkert sätt. 

Följ med på vår naturliga väg - klimat smart, gott och spännande med skogens gran!

2021 var året då Kapellet mitt i byn öppnade med en rivstart, utomhus mateventen började ta fart. med en eldplats utanför kapellet är god mat i event och bröllopsform möjliga utanför kapellet men även på andra trevliga platser. Ut Ät och Njut ! 

Prisbelönt

Gran Zirupen har vunnit två priser, dels som den godaste efterrätten Grana Cotta, dvs panna cotta med smak av Gran Zirup samt som den godaste snapsen.

Gran Zirup

SM Silver för Älvdrottningsaft

SM Silver i Mathantverk gick till Älvdrottningsaft från Skogens Sköna Gröna, vid Mitt Kök mässan i September 2012 i Göteborg.
Gran Zirup

Åre grunsch & Gran Zirup snaps

Gran ZirupGran Zirup

Gran Zirup används av gourmetkocken i TV-programmet Tareq Taylor's Nordic Cookery 2015

Gran Zirup

Skogens Sköna Gröna skapar innovativa matförpackningar tillsammans med SCA 2017

Gran Zirup

Skogens Sköna Gröna öppnar Saluhall och Glasseria i Ånge 2018

Skogens Sköna Grönas Saluhall