Pajdeg
6 dl vetemjöl
1 dl strösocker
225 g smör
1 ägg
2 msk iskallt vatten
Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta samman ingredienserna
till degen. Dela den i två nästan lika stora delar. Låt vila
svalt 30 minuter. Kavla ut den större delen och klä en
pajform, cirka 24 cm i diameter. Kavla ut ett lock av den
andra delen.
Fyllning
8 äpplen
2 msk smör
1 tsk malen kanel
4 tsk Gran Zirup
Skala och kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stek
klyftorna i smör på låg värme med kanel och Gran-Zirup
cirka 10 min. Fördela äpplena i pajskalet.
Pensling
1 ägg
2 msk mjölk
Vispa ihop ägg och mjölk. Pensla degkanterna med
blandningen. Täck med locket, tryck till kanterna och
skär några snitt i locket så att ångan kan komma ut när
pajen gräddas. Pensla hela locket. Grädda i nedre delen av
ugnen 45-50 minuter.
När pajen svalnat något kan man eventuellt pensla