
100 gram margarin eller smör
8 dl mjölk eller fil
1, 5 dl Sirap
2 tsk salt
2 tsk anis
2 tsk fänkål
1, 5 paket jäst
1 kg rågsikt (eller rågsikt + vetemjöl)
Smält fettet, häll i mjölken.
Rör jästen med lite av den ljumna degvätskan.
Tillsätt stötta kryddor, salt, sirap och mjölblandningen lite i taget.
Låt degen jäsa. Bakas ut till 16 kakor cirka 0,5 cm tjocka.
Naggas med gaffel och får jäsa igen.
Gräddas i 275 C tills de fått fin färg.
Oftast äter man brödet med smör och ost.
Men passar även med tjälknöl, se recept, toppad med Gran Zirup och lite ruccolasallad.
Förr i tiden bakades dessa kakor på efter värmen i tvättstugorna på varje gård.
När tvättningen och varmvattnet var kokt för tvätten,
nyttjade man rest värmen i spisen till att baka dessa bröd.