Storhognas lyxiga äppelkompott av Peter Dahlbäck

Featured image for “Storhognas lyxiga äppelkompott av Peter Dahlbäck”

Storhognas äpple med grandoft – Äppelkompott.
600 g äpplen
3 msk Gran Zirup
1 dl vatten
40 g socker
Skala och kärna ur äpplena och riv dem grovt. Koka upp
vatten och socker till en sockerlag. Lägg i äppelflisen och
sjud under omrörning. När kompotten börjar sätta sig i
botten är den klar. Tillsätt Gran Zirup och ställ kompotten
på kylning.

Kardemummasmulor
20 g socker
20 g rumsvarmt smör
20 g mandelmjöl
2 g kardemumma, malen
20 g vetemjöl
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda socker, smör, mandelmjöl, kardemumma och salt väl. Tillsätt mjöl och arbeta
ihop hastigt så att smulor formas. Det ska inte bli en deg!
Sprid ut smulorna över en bakplåt och grädda i ugnen i
cirka 10 minuter. Låt sedan smulorna svalna.
Servera i små glas. Lägg kompott i botten och toppa med
kardemummasmulorna.


Dela: