Vinnande Granacotta ur Jämtlandsmenyn – med smak av gröna skogar och höga fjäll!

Featured image for “Vinnande Granacotta ur Jämtlandsmenyn – med smak av gröna skogar och höga fjäll!”

Vinnarefterrätt i Matakademiens mat tävling Jämtlandsmenyn.
Med smak av gröna skogar och höga fjäll.

Granacotta från Skogens Sköna Gröna med Gran Zirup. 2009.


Granacotta

4 personer

6 dl grädde
gransirap efter smak, ca 100 ml
2,5 blad blötlagt gelatin
socker efter smak
1
.Blötlägg gelatin.
2
.Koka upp grädde, socker och gransirap Låt det koka cirka 10 minuter.
3
.Fördela i formar och ställ i kylen.

Gran sorbet

2 kvistar färsk rosmarin
1 dl socker
1 msk glukos
Saften av en citron
2 dl vatten
1
.Koka samman ingredienserna i receptet
2
.Sila lagen. Tillsätt karamellfärg.
3
.Frys i glassmaskin eller under omrörning i frysen.

Pinjeflarn

50 g glukos
50 g smör
50 g socker
50 g vetemjöl
Pinjenötter
1
. Blanda alla ingredienser.
2
. Rulla till kulor av valnötsstorlek.
3
. Grädda cirka 7 min, 175 graders värme.

Gran Zirup finns att köpa på vissa butiker.
Se återförsäljare på, ”Här finns Zirupen!”
www.skogensskonagrona.info.se

OMDÖMEN FRÅN JURYN

”Efterrätt på gransirap… ett bra nytänk i efterrättsvärlden”

”Sorbet och flarn gav en bra kombination”

”Klassisk och stilren”

”Enkel att göra”

”Med klar touch av Jämtland”

Vintips till Granacottan av Ann Svenssson, mat och dryckesinspiratör.

*2006 Chateau Menota, Graves Supérieures, Frankrike (750 ml)

*Systembolagetsnummer 4087


Dela: