
Vinnarefterrätt i Matakademiens mat tävling Jämtlandsmenyn.
Med smak av gröna skogar och höga fjäll.
Granacotta från Skogens Sköna Gröna med Gran Zirup. 2009.
Granacotta
4 personer
6 dl grädde
gransirap efter smak, ca 100 ml
2,5 blad blötlagt gelatin
socker efter smak
1.Blötlägg gelatin.
2.Koka upp grädde, socker och gransirap Låt det koka cirka 10 minuter.
3.Fördela i formar och ställ i kylen.
Gran sorbet
2 kvistar färsk rosmarin
1 dl socker
1 msk glukos
Saften av en citron
2 dl vatten
1.Koka samman ingredienserna i receptet
2.Sila lagen. Tillsätt karamellfärg.
3.Frys i glassmaskin eller under omrörning i frysen.
Pinjeflarn
50 g glukos
50 g smör
50 g socker
50 g vetemjöl
Pinjenötter
1. Blanda alla ingredienser.
2. Rulla till kulor av valnötsstorlek.
3. Grädda cirka 7 min, 175 graders värme.
Gran Zirup finns att köpa på vissa butiker.
Se återförsäljare på, ”Här finns Zirupen!”
www.skogensskonagrona.info.se
OMDÖMEN FRÅN JURYN
”Efterrätt på gransirap… ett bra nytänk i efterrättsvärlden”
”Sorbet och flarn gav en bra kombination”
”Klassisk och stilren”
”Enkel att göra”
”Med klar touch av Jämtland”
Vintips till Granacottan av Ann Svenssson, mat och dryckesinspiratör.
*2006 Chateau Menota, Graves Supérieures, Frankrike (750 ml)
*Systembolagetsnummer 4087