Vinnande Granacotta ur Jämtlandsmenyn – med smak av gröna skogar och höga fjäll!
Vinnarefterrätt i Matakademiens mat tävling Jämtlandsmenyn.Med smak av gröna skogar och höga fjäll.
Granacotta från Skogens Sköna Gröna med Gran Zirup. 2009.
Granacotta4 personer
6 dl gräddegransirap efter smak, ca 100 ml2,5 blad blötlagt gelatinsocker efter smak1.Blötlägg gelatin.2.Koka upp grädde, socker och gransirap Låt det koka cirka 10 minuter.3.Fördela i formar och ställ i kylen.Gran sorbet2 kvistar färsk rosmarin1 dl socker1 msk glukosSaften av en citron2 dl vatten1.Koka samman ingredienserna i receptet2.Sila lagen. Tillsätt karamellfärg.3.Frys i glassmaskin eller under omrörning i frysen.Pinjeflarn50 g glukos50 g smör50 g socker50 g vetemjölPinjenötter1. Blanda alla ingredienser.2. Rulla till kulor av valnötsstorlek.3. Grädda cirka 7 min, 175 graders värme.Gran Zirup finns att köpa på vissa butiker.Se återförsäljare på, ”Här finns Zirupen!”www.skogensskonagrona.info.se
OMDÖMEN FRÅN JURYN
”Efterrätt på gransirap… ett bra nytänk i efterrättsvärlden””Sorbet och flarn gav en bra kombination””Klassisk och stilren””Enkel att göra””Med klar touch av Jämtland”Vintips till Granacottan av Ann Svenssson, mat och dryckesinspiratör.*2006 Chateau Menota, Graves Supérieures, Frankrike (750 ml)*Systembolagetsnummer 4087