Ett annat matrecept från Medelpad som är mumsigt och gott är Tjälknöl.
Tjälknöl skapades första gången i Torpshammar
Tjälknölen är en verklig delikatess. Köttet kräver många timmar i både ugn och i kyl men är värt all väntan. Blir du bjuden på tjälknul så vet du att kokerskan/kocken har lagt ner sin själ i att du ska få njuta en fantastisk middag.
Du behöver:
1 djupfryst älgstek eller nötstek cirka 1 kg
Till lagen:
1 l. vatten
4 msk salt
½ dl socker eventuellt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
½ msk torkad rosmarin
2 lagerblad
15 enbär
Tillagning:
- Sätt ugnen på 75 C
- Lägg steken u en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedredelen av ugnen. OBS! Steken skall vara helt frusen och otinad.
- Efter 2–3 timmar stick in en köttermometer i den del av köttet som är tjockast.
- Låt köttet stå 8–12 timmar. 60 C då är köttet rött, 70 C rosa och vid 75 C är det helt igenomstekt.
- Ta ut steken vid den temp som du önskar köttet.
- Koka upp lagen i en gryta under 3–4 minuter
- Lägg köttet i dubbla stora starka plastpåsar 5 liters. Häll på lagen. Knyt igen påsarna var för sig. Läggpåsarna i bunke och ställ svalt i ca 5 timmar.
(Det är av säkerhet man använder 2 påsar. Om en påse spricker så kanske den andra håller och i plastpåse så omsluter lagen bättre runt köttet, vänd gärna på köttet några gånger.)
- Ta upp köttet ur lagen. Skär tunna fina skivor.
Serveras med potatisgratäng, svartvinbärsgelé och/eller Gran Zirup och en god sallad.
Gran Zirup passar mycket väl till alla typer av viltkött,
men även till ostarna på ostbrickan som avslutar middagen.